De knikkers van Qadir - Qadir Nadery & Leo Bormans
Het waargebeurde verhaal van een vader op de vlucht.
'We leven in een land van bergen en molshopen', zucht de man. 'Altijd en overal kan er een nieuwe reusachtige mol uit de grond kruipen met een lont aan zijn staart en een bom in zijn bek'.
Het verhaal
De jonge Qadir groeit op in een klein dorp in Afghanistan met de droomverhalen van zijn moeder en de wilskracht van een vader die van geen wijken wil weten. Zijn enige bezit: acht knikkers. Alles ademt oorlog. Overal sterven dierbare mensen. Qadir houdt zich overeind door te werken voor de internationale troepen die zijn land komen bevrijden. Tot ook hij, achtervolgd door de Taliban, met vrouw en kinderen moet vluchten voor het geweld. Over de bergen en over de zee. Na drie maanden belanden ze in Europa. Maar de Grote Portier laat hen niet binnen. Stuk voor stuk verliest Qadir de rinkelende knikkers van zijn leven. En toch is er hoop.
De knikkers van Qadir is jammer genoeg de laatste weken weer een erg actueel verhaal. Maar eigenlijk is de oorlog in Afghanistan ook nooit echt weggeweest...
Qadir groeit op in oorlog. Maar ook wanneer hij volwassen is, lijkt er nog nergens verbetering te zijn. Er gebeuren dagelijks bomaanslagen, er worden mensen vermoord, meisjes worden verkracht...Elke dag is een dag vol angst, want de Taliban of andere extremistische groeperingen kunnen elk moment toeslaan.
Qadir is Hazara (een minderheidsgroep in Afghanistan) en dat in combinatie met zijn voorgeschiedenis van werken voor de buitenlanders maakt hem een doelwit voor de Taliban. Halsoverkop vertrekt hij met zijn vrouw en drie kinderen op een helse tocht van drie maanden naar Griekenland. Wanneer ze denken dat het ergste van hun tocht voorbij is, staan ze nog voor een lange juridische weg die hun niet goed gezind is. Vechten voor een leven voor zijn gezin is alles wat Qadir wil.
De knikkers van Qadir is een moedig verhaal van een vader die een toekomst wil voor zijn gezin, maar daar in alle richtingen lijkt in tegengewerkt te worden. Een verhaal waar mijn haren recht van overeind gaan staan om alle onrechtvaardigheid die er in de wereld is. Het boek neemt je mee naar het stoffige Afghanistan. De angst voel je tot diep in je botten, het verdriet van verlies zorgt voor pijn in je hart. Een verhaal dat leest alsof je zelf de tocht maakt.
Elk mens verdiend een gelukkig, zorgeloos leven. Elk kind verdiend een warm bed, onderwijs en zachte armen om ze heen. Waarom kunnen we de vluchtelingen niet welkom heten in ons land? Waarom blijft er zoveel tegenkanting vanuit alle hoeken...Zo'n een tocht is geen plezierreisje, die maak je niet met je kinderen wanneer er geen gevaar dreigt...Wij zouden toch ook alles geven om onze kinderen veilig te stellen? Wees alsjeblieft niet zo hard voor elkaar.
Twee bergen kunnen elkaar niet aanraken, maar mensen wel.
Deze paragraaf wil ik graag met jullie delen
Qadir na het gesprek met de Grote Portier
Was dit ons leven, onze angst en onze hoop? In vier uur hebben we zogezegd ons leven uit de doeken gedaan. Twee levens van meer dan tienduizend dagen samengeperst tot tweehonderdveertig minuten, neergeschreven op papiersnippers, die zo weg kunnen waaien met de wind. De Grote Portier raapt de snippers bij elkaar en maakt er de komende weken een toegangsticket van voor een land met uitzicht op veiligheid en vrede. Daar heeft hij dertig dagen voor nodig, zegt hij.
Specificaties
Uitgever: Lannoo
Prijs: Paperback €19,99 E-book €11,99
Publicatiedatum: 24-08-2020
Aantal pagina's: 336
ISBN: 978 90 014 69661