Wij hebben het geweten- Catherine Chidgey
Historische roman
Wanneer de ambitieuze SS'er Dietrich gepromoveerd wordt tot hoofd van de administratie van kamp Buchenwald, krijgt hij en zijn gezin een riante villa aangeboden die zich slechts scheidt van het kamp met een heuvel. Dietrich, Greta en zoontje Karl-Heinz voelen zich door al de luxe en pracht al snel thuis in hun nieuwe huis, maar achter de heuvel dreigt gevaar. De misdadigers (zoals haar man haar vertelt) die zich in het kamp bevinden zijn een bron van angst voor Greta, en ze probeert de buurt rond het kamp zoveel mogelijk te vermijden.
Als Greta plots onwel wordt, en alle hoop voor haar verloren lijkt, zorgt Dietrich tegen al zijn principes in, dat zijn vrouw kan geholpen worden door Lenard Weber, een innovatieve arts die gevangen zit in het kamp. Lenards behandelingen lijken aan te slaan en hij ontwikkeld een zekere band met Greta, zijn patiënte. Maar is iedereen wel zo eerlijk als hij lijkt te zijn?
Wij hebben het geweten wordt op verschillende manieren op de lezer overgebracht. Zo wordt het perspectief van Dietrich verteld vanuit geluidsopnames van na de oorlog, Greta's perspectief wordt dan weer verteld vanuit dagboekfragmenten, Lenards perspectief toont zich in brieven aan zijn dochter en de bewoners van Weimar uiten hun verhaal in een verslag. Al deze verschillende manieren van vertellen zijn op wonderlijke wijze goed met elkaar verbonden, waardoor het één sterk geheel vormt
Catherine Chidgey slaagde er ruimschoots in om dit verhaal realistisch neer te zetten. Ondanks het verhaal fictie is, zit het toch bomvol historische feitjes die je meevoeren naar het leed in Buchenwald.
Al na de eerste pagina's van Wij hebben het geweten was ik verkocht. Intrigerend, meeslepend, rauw aangrijpend, indringend en innemend. Catherine Chidgey schreef met Wij hebben het geweten een klein meesterwerk.
Specificaties
Uitgever: Mozaïek
Prijs: Paperback €27,99 E-book €12,99
Publicatiedatum: 26 januari 2023
Aantal pagina's: 480
ISBN: 9789023961512
Met dank aan Uitgeverij Mozaïek voor het recensie exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.