Het geluid van het spoor - Martin Klepke

18-07-2022

Het verhaal van een arbeidersfamilie in verzet.

Wereldoorlog Twee

Wat Wil en mijn vader bij thuiskomst vertellen, werpt een schaduw over hun toekomst. De haat heeft zijn intrede gedaan in hun dagelijks leven.

Als de rellen van de NSB'ers de spuigaten beginnen uit te lopen besluit Steef Klepke zijn familie achter te laten in het Nederlandse Leiden en de veiligheid van Zweden op te zoeken. Net op tijd, enkele maanden later valt Hitler Polen binnen en geeft hiermee het startsein van de Tweede Wereldoorlog.

Martin Klepke, zoon van Steef Klepke, besluit 75 jaar na datum het verhaal van zijn familie te vertellen.

Het schuldgevoel van Steef, zijn vader dat nooit overgegaan is, tante Annie die illegale kranten verspreidde en wiens verloofde Bart vier jaar in een werkkamp overleefde. Dien, die in haar winkel onderduikers verborg en tante Co, die als politiek gevangene opgepakt werd en afgevoerd werd naar Ravenbrück en Dachau. De dappere tante Co die tijdens de dodenmars het leven van een vriendin redde...

'Het enige wat ik heb is mijn geluk.'

Martin Klepke verteld met Het geluid van het spoor een aangrijpend verhaal over zijn familie in de duistere tijden van de Tweede Wereldoorlog. Elk familielid zorgde er wel voor om de bezetter op één of andere manier tegen te werken. Wel wordt er vooral ingegaan op het verhaal van oom Bart en Tante Co. Martin Klepke blikt tijdens het verhaal terug, en deelt zijn gedachten en herinneringen met zijn lezer. Het geluid van het spoor is aangenaam om te lezen, aangrijpend en meeslepend, aangevuld met enkele foto's die een meerwaarde zijn voor het verhaal. Martin Klepke wist mij te ontroeren met zijn verhaal over zijn familie, met als kroon op het werk de foto op de allerlaatste pagina. Kippenvel.


Deze paragraaf wilde ik graag met jullie delen

We werden achtervolgd door een mineurakkoord. Het was er altijd. In onze familie hadden veel mensen de oorlog overleefd, sommigen niet, maar de meesten wel, en we gingen door met ons leven. Soms was er die dissonant tussen ons, zoals in alle families soms. Dat hoort bij het leven, dus we gingen door. Maar veel te vaak - zonder dat de spanning te snijden was, zonder dat er decibellen te registreren waren of bommen ontploften - was er toch dat mineurakkoord dat we nooit achter ons konden laten en dat altijd terugkwam. Het duurde lang voordat dat ik datgene wat ik bij mijn familieleden zag goed onder woorden kon brengen, maar ze leefden allemaal onder de bijl van de herinneringen.


Specificaties

Uitgever: Alfabet Uitgevers

Prijs: Paperback €21,99 E-book €9,99

Publicatiedatum: 29 maart 2022

Aantal pagina's: 256

ISBN: 9789021340760

Met dank aan Alfabet Uitgevers voor het recensie- exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.